Rólunk

Létrehozva: 2019.02.12 09:36

Immunterápia: az egyetlen gyógymód, mely hosszú távon segít

A magyar lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. Az immunterápia alkalmas a leggyakoribb allergén, a parlagfű okozta allergiás tünetek kezelésére is és egyben az egyetlen módszer napjainkban, mely által megelőzhető az allergiás betegségek súlyosbodása.

A parlagfű allergián kívül az immunterápia alkalmas fekete üröm, fűkeverék, gyomok, gabonafélék pollenje, háziporatka, rovarméreg (méh, darázs), fák és cserjék pollenje, állati szőrök által kiváltott allergiás tünetek kezelésére is. Hazánkban a nemzetközi gyakorlattal szemben ez a kezelési forma méltatlanul háttérbe szorult. A 2009-es évben a környező országokban, Csehországban és Szlovákiában 30-40 ezer kezelést végeztek, Németországban pedig a terápiában részesülők száma meghaladta az 500 ezret.

Hazánk jelentősen elmarad az európai átlagtól, 2009-ben mindössze 150 allergiás beteg esetében került sor immunterápiás kezelésre. A helyzet azóta sem sokat javult, 2011-ben mindössze 1250 kezelés történt.

Az allergológusok már jó ideje felismerték a kezelés fontosságát, ezért 2008. augusztus 28.-án megalakult a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápiás szekciója, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az immunterápiát alkalmazó orvosok egymással tapasztalataikat megoszthassák, illetve a kezelés iránt érdeklődők a terápiát megismerhessék. A Budai Allergiaközpontban a 2008-as évtől kezdődően végzünk immunterápiás kezeléseket. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a beteg állapotában már az első évtől kezdődően jelentős javulás következik be. Célunk ezért az immunterápia ismertségének növelése, hiteles információk terjesztése. Az Allergiamentes Életért Alapítvánnyal együttműködve folyamatosan kutatjuk a lehetőségeket, melyek segítségével támogatást biztosíthatunk a kezelést igénybe vevők részére. Jelenleg az Egészségbiztosító ugyanis az immunterápiás kezelés igen szűk körű alkalmazását támogatja, bízunk abban, hogy az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően ez a későbbiekben változni fog.

Érdekel az immunterápia

Kérjük, küldje el elérhetőségeit és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, ahol tájékoztatják a részletekről.

Video

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel