Akik már elkezdték az Immunterápiát

Létrehozva: 2019.02.12 09:45

Immunterápia: jelentős javulás, már az első évben

2009-ben Straub Dezső színművész és Kasza Gábor zenész döntött úgy, hogy több betegünkkel együtt végleg búcsút intenek az allergiás tüneteknek. A következőkben beszámolnak az immunterápiás kezeléssel kapcsolatos tapasztalataikról és megtudhatjuk, hogyan telt az első pollenszezon.

-Miért döntöttek az immunterápia mellett?

S.D.:-Közel húsz éve, hogy a nyaraimat rendszeresen a parlagfű virágzása határozza meg. Több féle kezelést próbáltam már előzőleg, de a legjobb megoldásként mégis az vált be, ha a nyaralást a legmagasabb pollenkoncentrációjú napokra időzítettük. Ilyenkor a hegyekben, vagy a tengerparton jelentősen javultak a tüneteim. Az immunterápiás kezelés segítségével a szervezetem pár év múlva képes lesz panaszok nélkül elviselni a parlagfű közelségét, így akár gond nélkül sétálhatok majd a legfertőzöttebb területként számon tartott Balaton-parton is.
K.G.:-Sokáig nem foglalkoztam az allergiás tüneteimmel, gondoltam, ez is csak egy dolog, amivel együtt kell élni. Az idő múlásával azonban a tüneteim rosszabbodtak, végül már csak komoly gyógyszeres terápia segített a parlagfű és fekete üröm allergia szövődményeként kialakult asztma kezelésében. A tüneteim nagy részét azonban még gyógyszerekkel sem sikerült enyhítenem. Az immunterápia egy lehetőség, amely esélyt ad arra, hogy nem csak a gyógyszereket, de az allergiát is hosszú évekre elfelejthetem.

-Mikor kezdték az immunterápiás kezelést?

S.D.:-2009 januárjában vettem át az első adag készítményt, így 5 hónappal a szezon előtt kezdtem alkalmazni. K.G.:- Az előző év februárban kezdtem el használni a termékeket.

-Tapasztaltak-e valamilyen mellékhatást?

S.D.:-A kezelés elején, az első pár hétben a készítmények alkalmazását követően enyhe nyelv alatti duzzanat jelentkezett. Az idő múlásával azonban ez a helyi reakció is megszűnt, a kezelés a továbbiakban semmilyen panaszt nem okozott.
K.G.: -Mellékhatásként semmilyen tünet nem jelentkezett.

-Hogyan telt a kezelés megkezdését követő első nyár?

S.D.:-Az előző évekhez képest jelentős javulást tapasztaltam. A tüneteim egészen enyhe formában jelentkeztek, csak különösen magas pollenkoncentráció idején volt szükségem némi kiegészítésre, néhány alkalommal orrcsepp használatára.
K.G.:- A tavalyi nyár volt az első, amikor végre teljesen elfelejtkezhettem az allergiáról. Korábban augusztus első hetétől a tünetek a parlagfű virágzásának kezdetével egy időben, szinte egyik napról a másikra törtek rám. Most viszont az immunterápiás készítmény reggeli pár perces használatán kívül semmi más nem emlékeztetett az allergiára, a nyár teljesen panaszmentesen telt.

Dr. Balogh Katalin allergológust, a két páciens kezelőorvosát arra kérem, pár szóban összegezze az immunterápiás készítmények alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat.
-A kezelés első éve Straub Dezső és Kasza Gábor esetében is a vártál jobb eredménnyel zárult. Irodalmi adatok alapján az immunterápiás kezelésben részesülő betegeknél az első évben csupán a tünetek enyhe javulása várható, ezzel szemben esetükben alig léptek fel panaszok, vagy teljesen meg is szűntek. A mellékhatások tekintetében is kedvező tapasztalatokról számolhatunk be. A nyelv alatti enyhe duzzanat a szervezet normális reakciója, mely a kezelés megkezdését követően több betegünknél is jelentkezett. Komolyabb panaszt a későbbiekben azonban egyikük sem tapasztalt és ez a tünet is pár héten belül megszűnt.

Érdekel az immunterápia

Kérjük, küldje el elérhetőségeit és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, ahol tájékoztatják a részletekről.

Video

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel