Poratka allergia kezelése

Létrehozva: 2019.02.26 11:44

Ha a porallergia kerül szóba, sokan azt gondolják, hogy a bútorokon megjelenő, szabad szemmel jól látható és egy alapos takarítással eltüntethető por okozza a tüneteket.  Pedig a jellegzetes tüneteket a 0,3mm nagyságú poratka beszáradt ürülékével való érintkezés (belégzés, érintés) okozza.

A tünetei nagyon hasonlítanak a pollenallergiára.  Fokozott tüsszögés, orrfolyás, vizes orrváladék, orrdugulás, szájpad viszketés, kötőhártya gyulladás jelentkezik. Sok esetben a poratkalt a csípés következtében ekcéma jellegű bőrelváltozások, csalánkiütés, vörös, száraz felületű foltok jelennek meg. Az allergiás reakciók akár egész évben jelen lehetnek, mégis a leggyakoribb a fűtési szezonban, az őszi, téli időszakban.

A poratka allergia kezelésében a leggyakoribb a tüneti terápia, a szinte folyamatos antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése, orrspray-k, szemcseppek használata és a fokozottabb takarítás, de kevesebben tudnak arról, hogy a poratka allergia kezelésére is létezik immunterápia.

Az immunterápia alatt a szervezet hozzászokik az allergén jelenlétéhez, az immunreakció teljesen lecsökken,

Az immunterápia 3 éven keresztül tartó, folyamatos, mellékhatás-csökkentett-allergén tartalmú gyógyszer heti rendszerességgel történő beszedésével, pontos dokumentálással és havonta, szakorvosi viziten való megjelenésből áll. A terápia alatt a szervezet hozzászokik az allergén jelenlétéhez, az immunreakció teljesen lecsökken, további allergiák megjelenésének kockázata csökken, és csökken az esélye az allergiás asztma kialakulásának.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás javulásának mértéke 20-30%, a második évben ez 50-60% és a harmadik évben pedig 80%. A tünetmentesség és ezáltal a jobb életminőség általában 10-12 évig is fennmaradhat. Ha ez alatt az időszak alatt a tünetek visszatérnének, akkor a terápia megismételhető.

Az allergiák immunterápiás kezelése mindig az allergén szezon előtt 4 hónappal kezdődik. A poratka allergia esetében, mivel minimális szezonalitást mutat, így egész évben elkezdhető. A terápiát minden esetben egy átfogó, allergén komponenseket is vizsgáló allergia teszt elvégzése előzi meg, majd pontos, egyénre szabott terápiát javasol a szakorvos. A terápia alatt havonta egy szakorvosi vizit szükséges.

Érdekel az immunterápia

Kérjük, küldje el elérhetőségeit és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, ahol tájékoztatják a részletekről.

Video

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel