Immunterápia kezelések

Létrehozva: 2019.02.12 09:43

Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Alapfeltétel, hogy csak szigorúan ellenőrzött, tisztított készítményeket lehet használni a kezeléshez.

A kezelés megkezdése előtt az első lépés az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton.

Injekciós és szájon át- nyelv alatt alkalmazható készítmények léteznek. Hogy melyik készítménnyel kezelünk, minden esetben a beteg és a kezelőorvosa közötti megbeszélés során dől el. Mindkét típusú terápiában, de a szájon át alkalmazott kezelés esetén különösen fontos a beteg együttműködése, ne feledkezzen el a szer bevételéről, ha elfelejtette, ne vegyen be egy heti adagot egyszerre . A kontroll vizsgálat időnként itt is szükséges.

Szublingvális

A szublingvális kezelés tabletta, vagy cseppek formájában szedett készítményekkel történik. A kezelést a beteg saját maga végzi, az orvostól távol, ezért nagyon fontos a jó együttműködés. Fontos, hogy a beteg értse, mi a lényege az allergiás betegségének, hogyan hat az allergén immunterápia. Milyen mellékhatásokkal számolhat, és ez esetben mi a teendő. Szublingvális kezelés során súlyos mellékhatással nem kell számolni.

Injekciós

Az utóbbi években inkább a kezelés betegbarát formája, a szublingvális kezelés került előtérbe. Rovarméreg allergiában azonban csak injekciós kezelés alkalmazható. Az injekciós kezelést rovarméreg allergiában csak olyan fekvőbeteg intézményekben szabad végezni, ahol intenzív osztály elérhető.

Szezonális kezelés

Pollenallergiás betegek esetében lehetőség van szezonális allergén immunterápiás kezelésre. A terápia évente 4-6 hónapig tart. A tüneteket kiváltó pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdjük el, és folytatjuk a virágzás idején is, 1-2 hónapig. Az eredmények az esetek többségében már az első év pollenszezonjában mutatkoznak, a 4 illetve 6 hónapos kezelés pedig számottevően csökkenti a költségeket.

Érdekel az immunterápia

Kérjük, küldje el elérhetőségeit és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, ahol tájékoztatják a részletekről.

Video

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel