Immunterápia alkalmazása

Létrehozva: 2019.02.12 09:43

Allergén immunterápiát javaslunk minden betegnek, aki a gyógyszeres kezelés eredményével nem elégedett, aki nem szeretne tartósan gyógyszereket szedni, akinek a tünetei zavarják a munkáját, az iskolai teljesítőképességét, a pihenését, kikapcsolódását. Javasolt a kezelés az allergiás náthában szenvedő betegeknél, akik tartanak az allergiás asztma kialakulásától, és azoknál az enyhe asztmás betegeknél, akik tartanak az asztmájuk súlyosbodásától.

Az allergén immunterápia légúti allergiás betegségekben és rovarméreg allergiákban javasolt. Utóbbi esetben csak injekciós kezelés alkalmazható. A kezelés megkísérelhető enyhe bőrallergiával kombinált légúti allergiákban.

Az allergén specifikus immunterápia alsó korhatára általában 5 év, ez készítményenként változhat. Felső korhatár lényegében nincs, a beteg egészségi állapota határozza meg. Általában 60-65 év felett nem szoktunk immunterápiás kezelést kezdeni, annál is inkább, mivel a kor előrehaladtával az allergiás panaszok általában csökkennek.

Léteznek olyan okok, melyek azonban eleve kizárják az immunterápia megkezdését. Ilyen például a súlyos asztma, bizonyos gyógyszerek szedése, rosszindulatú daganat, súlyos pszichés zavarok és autoimmun betegség.

A terhesség szintén kizáró ok. Ha valaki a terápia ideje alatt esik teherbe, a terápia folytatása nem kizárt, de minden esetben komolyan meg kell fontolni. A kezelés önmagában nem jelent veszélyt sem a kismamára, sem a magzatra nézve, azonban a nagyon ritkán fellépő mellékhatások kezelése várandós kismamáknál nem egyszerű.

Ha valaki gyermeket tervez, annak inkább azt szoktuk javasolni, hogy halassza el az immunterápia megkezdését későbbre.

Összességében elmondható, hogy mindenképpen körültekintő és alapos egyeztetésre van szükség a beteggel a kezelés megkezdése előtt, nehogy valamiféle kizáró ok álljon fent vele kapcsolatban, és a kezelés alatt végig fontos az együttműködés a beteg és az orvos között.

Érdekel az immunterápia

Kérjük, küldje el elérhetőségeit és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, ahol tájékoztatják a részletekről.

Video

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel